כל מי שחוותה לפחות הריון אחד, יודעת עד כמה תקופת ההריון מורכבת ומלאה בחוויות מגוונות – חלקן נפלאות וחלקן מאתגרות. מצד אחד, יש את ההתרגשות והציפייה לקראת התינוק החדש, ומצד שני, הגוף עובר שינויים רבים שלא תמיד קל להתמודד איתם, בלשון המעטה. חשקים מוזרים לאוכל, בחילות בוקר, נדודי שינה, ואחת התופעות הנפוצות – צרבת. צרבת בהריון יכולה להיות מטרידה במיוחד, אך למרבה המזל, ישנן דרכים טבעיות רבות להקל עליה. בכתבה זו אספנו המון טיפים להתמודדות עם צרבות בהריון – טיפים טבעיים, פשוטים ויעילים להקלה, שיכולים לסייע בהפחתת אי הנוחות ולעזור לך לעבור את ההיריון קצת יותר בכיף.
למה אנחנו סובלות מצרבות בהריון?
נתחיל בשאלה – למה בכלל יש צרבות, וספציפית בהריון?
צרבת היא תחושה של שריפה, חום, או אי נוחות באזור החזה, הנגרמת כאשר חומצה מהקיבה עולה לוושט. בהריון, התופעה שכיחה במיוחד ויכולה להופיע גם אצל נשים שלא סבלו מכך קודם. הסיבות לכך מגוונות ומשולבות זו בזו. ראשית, ההורמון פרוגסטרון, שרמתו עולה בהריון, מרפה את השרירים בגוף, כולל את הסוגר שבין הקיבה לוושט. כתוצאה מכך, חומצה מהקיבה יכולה לעלות ביתר קלות לוושט. בנוסף, ככל שהעובר גדל, הרחם דוחק את הקיבה ומפעיל עליה לחץ, מה שיכול לגרום לתוכן הקיבה לעלות לוושט. ההריון גם מאט את קצב העיכול, כך שחומצת הקיבה נשארת זמן רב יותר בקיבה ומגבירה את הסיכוי לצרבת. לבסוף, שינויים בהרגלי האכילה או חשקים למאכלים מסוימים בהריון יכולים אף הם להגביר את הנטייה לצרבת.
איך אפשר להתמודד? הנה כל הטיפים הטבעיים להקלה שאספנו:
אכילת ארוחות קטנות ותכופות
נתחיל עם אחד הטיפים הכי חשובים: במקום לאכול 3 ארוחות גדולות ביום, נסי לחלק את הצריכה הקלורית ל-5-6 ארוחות קטנות יותר. זה מפחית את העומס על מערכת העיכול ומונע מילוי יתר של הקיבה. בהריון, כשהרחם גדל ולוחץ על הקיבה, ארוחות קטנות יכולות להיות נוחות יותר לעיכול ולהפחית את הלחץ על הסרעפת.
אכילה איטית ולעיסה ממושכת
כשאוכלים מהר זה עלול להוביל לבליעת אוויר ולהגברת הלחץ בקיבה, והתוצאה היא החמרה של הצרבת. אכילה איטית ולעיסה ממושכת מסייעות בפירוק טוב יותר של המזון, מקלות על העיכול, ומפחיתות את הסיכוי לצרבת.
שתיית מים בין הארוחות
הקפידי לשתות מים בין הארוחות ולא במהלכן. שתייה תכופה של כמויות קטנות של מים עוזרת לדלל את חומצת הקיבה ולשטוף אותה להמשך מערכת העיכול. בהריון, שתייה מספקת חשובה במיוחד לשמירה על נפח הדם ומניעת התייבשות. אך שתייה מרובה בזמן האוכל עלולה להחמיר את הצרבת.
הימנעות ממאכלים מעוררי צרבת
מאכלים מסוימים ידועים כמגבירי צרבת, במיוחד בהריון. אלה כוללים מאכלים חריפים, מטוגנים, שומניים, חומציים (כמו עגבניות והדרים), קפאין, ושוקולד. זיהוי המאכלים שמעוררים אצלך צרבת והימנעות מהם יכול להפחית משמעותית את תדירות ועוצמת הצרבת. אפשר אפילו לנסות לנהל יומן אוכל ותסמינים כדי לזהות את "האשמים" העיקריים עבורך.
מזונות נוגדי צרבת
יש מגוון מזונות שיכולים לעזור במניעה או בהקלה על צרבת. ראשית, מזונות בסיסיים. שכוללים ירקות ירוקים עליים כמו תרד וחסה. וגם מלפפון, מלון, אבטיח, תפוח ואגס. גם דגנים מלאים כמו שיבולת שועל ואורז חום, וכן ירקות עמילניים כמו גזר ותפוחי אדמה, יכולים לספוג חומצת קיבה עודפת. אבוקדו, למרות היותו שומני, מכיל שומנים בריאים המרגיעים את הקיבה. בנוסף, יוגורט דל שומן, שקדים או חלב שקדים, בננות, ואפילו לעיסת מסטיק ללא סוכר יכולים כולם לסייע בנטרול חומצת הקיבה ובהקלה על תסמיני הצרבת. כמובן, בזמן הריון חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל לפני הוספת מזונות חדשים לתפריט או שינוי משמעותי בהרגלי התזונה.
נפלאות הג'ינג'ר
בנוסף למזונות המומלצים למניעת צרבת, הג'ינג'ר ידוע בתכונותיו המרגיעות למערכת העיכול. הוא יכול לסייע בהפחתת בחילות ולהקל על צרבת. נסי להוסיף ג'ינג'ר טרי מגורר לתה, או ללעוס פרוסה דקה של ג'ינג'ר טרי. רק זכרי, בהריון חשוב להשתמש בג'ינג'ר במתינות ולהתייעץ עם הרופא לגבי הכמות המומלצת.
הימנעות משכיבה מיד לאחר האכילה ומאכילה לפני השינה
נסי להישאר זקופה לפחות שעה אחרי כל ארוחה. כוח הכבידה עוזר לשמור את תכולת הקיבה במקומה ומונע את עלייתה לוושט. בהריון, כשהורמונים מרפים את שרירי מערכת העיכול, חשוב במיוחד לתת לכוח הכבידה לסייע בתהליך העיכול ולמנוע החזר חומצי. ככלל, אכילה סמוך לזמן השינה יכולה להגביר את הסיכון לצרבת, במיוחד כשאת שוכבת. נסי להימנע מאכילה לפחות שעתיים-שלוש לפני השינה. אם את מרגישה רעבה לפני השינה, עדיף לבחור בחטיף קל ולא חומצי. כמו קרקר עם גבינה רכה או בננה.
הליכות קלות אחרי ארוחות
כדי להישאר זקופה אחרי הארוחה אפשר לצאת להליכה קצרה בקצב איטי. זה יכול לסייע בזירוז תהליך העיכול ולהפחית את הסיכוי לצרבת. תנועה קלה מעודדת את פעילות מערכת העיכול ויכולה לעזור בהורדת הלחץ מהקיבה. זה גם יכול לסייע בהפחתת עצירות, שהיא תופעה נפוצה בהריון ועלולה להחמיר צרבת.
שינה במצב מוגבה
כשצריך להיות במצב מאוזן, כדאי להשתמש בכריות כדי להרים את החלק העליון של הגוף. הגבהה של כ-15 ס"מ בזמן השינה תעזור למנוע מחומצת הקיבה לעלות לוושט במהלך הלילה. כרית תמיכה מיוחדת להריון יכולה לעזור לך למצוא תנוחה נוחה. שתתמוך גם בבטן הגדלה וגם תקל על הצרבת.
לבישת בגדים נוחים ולא לוחצים
בגדים לוחצים יכולים להגביר את הלחץ על הבטן ולהחמיר צרבת. בהריון, חשוב במיוחד ללבוש בגדים נוחים שמתאימים לבטן הגדלה. ולא מפעילים לחץ מיותר על אזור הבטן והחזה.
נשימות עמוקות ותרגילי הרפיה
תרגילי נשימה והרפיה יכולים לסייע בהפחתת מתח, שעשוי להחמיר תסמיני צרבת. בהריון, תרגילים אלה יכולים גם לסייע בהקלה על תחושות חרדה ולשפר את איכות השינה.
לסיכום
צרבת היא תופעה נפוצה בהריון, אך ישנן דרכים רבות להקל עליה באופן טבעי. חשוב לזכור כי כל הריון הוא ייחודי. ומה שעובד עבור אישה אחת לא בהכרח יעבוד עבור אחרת. לכן, מומלץ לנסות טיפים שונים ולמצוא את השילוב המתאים לך. עם זאת, חשוב להדגיש: בטרם תיישמי שינויים משמעותיים בתזונה או בשגרת היום-יום שלך במהלך ההיריון, תמיד כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל שלך. הרופא יכול לתת לך המלצות מותאמות אישית ולוודא שכל השינויים שאת עושה בטוחים עבורך ועבור העובר. ואם הצרבת חמורה או מתמשכת, אל תהססי לפנות לעזרה רפואית.